Wat is een VPN?

Veel mensen vragen zich af, ‘wat is een VPN?’ en ‘Waarom is het dom om zonder VPN gebruik te maken van het internet?’ In dit artikel gaan wij in op die twee vragen.

Je deelt al je gegevens zonder VPN

Als je met je computer, smartphone of tablet gebruik maakt van het internet, heb je een IP adres nodig. Een IP adres is te vergelijken met een huisadres, het is uniek. Als je een website bezoekt, een email verzend deel je, je IP adres. Je internetprovider, de beheerders van websites, de overheid, hackers en criminelen kunnen middels je IP adres allerlei informatie over je achterhalen. Als je zou weten hoeveel informatie men over je kan verschaffen, zou je waarschijnlijk schrikken. Bedrijven zoals Facebook hebben zeer gedetailleerde informatie over leden maar ook over mensen die geen eens lid zijn.

Wat is een VPN eigenlijk?

De afkorting VPN staat voor virtueel privé netwerk. Er zijn talloze VPN providers. Ze verhuren voor 5 tot 10 euro per maand een virtueel privé netwerk. In de meeste gevallen kan je zelfs anoniem betalen. Je kan een simpel programma downloaden die de providers aanbieden. Met dat programma kan je binnen elke seconde je IP adres veranderen. Je krijgt dan een IP adres dat door honderden andere klanten wordt gebruikt. Criminelen, hackers, Facebook en zelfs je internetprovider kunnen niet zien wat je online doet. Je legt anoniem contact met een virtueel privé netwerk, en wat je daarna doet kan niemand zien.
gratis vpn server

Veel hackers en cybercriminelen maken gebruik van een virtueel privé netwerk. Je zou denken dat het illegaal is om een VPN te gebruiken. Dat is niet het geval, in Nederland is het gebruik van een virtueel privé netwerk gewoon legaal. Sterker nog, de overheid en meeste grote bedrijven gebruiken VPN servers om te voorkomen dat kwaadwillenden informatie kunnen onderscheppen.

Gratis VPN proberen

Gewoonlijk kost het 5 tot 10 euro per maand om een virtueel privé netwerk te huren. Maar er zijn enkele uitstekende providers die je de mogelijkheid bieden om een VPN gratis te testen. Ze geven je een paar dagen, soms zelfs een week, een proefabonnement. Er zijn ook providers die je eerst laten betalen. Maar, als je niet tevreden bent, kan je het proefabonnement binnen een aangegeven tijd opzeggen.

Voor de computer, smartphone en tablet

Een van de handigste dingen die je als klant hebt, je kan al je apparaten aan een virtueel privé netwerk koppelen. Je smartphone, tablet, laptop, desktop en server zijn allemaal geschikt. Er zijn app’s voor Android, iOS, Windows, de MAC en Linux. Een ieder apparaat dat gebruik maakt van het internet, kan aan een virtueel privé netwerk worden gekoppeld. Bijna alle providers staan toe dat je maximaal 5 verschillende apparaten aan elkaar verbindt.

Welke VPN provider is het best?

Welke provider het beste is hangt helemaal af van je wensen. Bij sommige providers kan je niet anoniem betalen, waardoor je niet helemaal anoniem bent, want zij hebben je rekeningnummer of PayPal adres. Er zijn ook providers die het downloaden van torrents niet toestaan. En dan zijn er ook nog providers die teveel klanten één virtueel privé netwerk laten gebruiken. Ze zijn goedkoper maar de verbinding is slecht omdat teveel klanten er gebruik van maken.

De VPN providers hieronder zijn uitstekend. Wij hebben hun diensten uitvoerig getest, ze zijn niet te duur, veilig en razendsnel.